* Componisten van Klassieke Muziek  
zoeken
zoekterm onthouden en highlighten
periode
voor 500  Oudheid
500-1450  Middeleeuwen
1450-1600  Renaissance
1600-1750  Barok
1750-1820  Klassiek
1820-1910  Romantiek
na 1900  20ste Eeuw
na 1945  Modern
ROMANTIEK
Isaac Albéniz  
 • Charles-Valentin Alkan  
 • Anton Arensky  
  Miliy Balakirev  
  Peter Benoit  
  Hector Berlioz  
  Georges Bizet  
  Alexander Borodin  
  Sergei Bortkiewicz  
  Johannes Brahms  
  Max Bruch  
  Anton Bruckner  
  Norbert Burgmüller  
  Emmanuel Chabrier  
  Frédéric Chopin  
  Cesar Cui  
  Léo Delibes  
  Frederick Delius  
  Anton Diabelli  
  Paul Dukas  
  Antonín Dvorák  
  Edward Elgar  
  Gabriel Fauré  
  César Franck  
  Niels Gade  
  Alexander Glazunov  
  Mikhael Glinka  
  Louis Moreau Gottschalk  
  Charles Gounod  
  Enrique Granados  
  Edvard Hagerup Grieg  
  Engelbert Humperdinck  
  Vincent d' Indy  
  Édouard Lalo  
  Franz Lehár  
  Guillaume Lekeu  
  Franz Liszt  
  Jules Massenet  
  Felix Mendelssohn  
  Giacomo Meyerbeer  
  Moritz Moszkowski  
  Modest Mussorgski  
  Jacques Offenbach  
  Nicolò Paganini  
  Giacomo Puccini  
  Sergei Rachmaninoff  
  Max Reger  
  Nicolai Rimsky-Korsakov  
  Albert Roussel  
  Camille Saint-Saëns  
  Pablo de Sarasate  
  Franz Schubert  
  Robert Schumann  
  Bedrich Smetana  
  Louis Spohr  
  Franz von Suppé  
  Pjotr Tchaikovsky  
  Giuseppe Verdi  
  Henry Vieuxtemps  
  Richard Wagner  
  Hugo Wolf  
  Eugène Ysaÿe  

  © .Componisten.Net 2000-2019
  · Home · Links · Europees Skrjabin Genootschap sitemap 
  Galgje ·
  Akkoorden ·
  Gregoriaans ·
  Tijdlijn ·
  Muziektermen ·
  Componisten.Net ·
  Print deze pagina
  Charles-Valentin Alkan
  » Frankrijk (Stijlperiode: Romantiek)

  Geboren: 30 november 1813
  » Parijs
  Overleden: 29 maart 1888
  » Parijs

  Charles Valentin Morhange, gewoonlijk Alkan de oudere genaamd is in het Parijse 'Quartier du marais' geboren op 30 november 1813. Zijn vader, Alkan Morhange, was directeur van een instelling, waar zowel algemeen als muzikaal onderricht werd. Als zesjarige werd Alkan toegelaten tot het Conservatorium in de pianoklas van Zimmermann. Op elfjarige leeftijd bekwam hij er de eerste prijs piano.
  De jonge Alkan oogstte succes op concerten in het Conservatorium, in de 'salons', en in Londen. Hij speelde ook kamermuziek samen met violist Alard en cellist Franchomme. Reeds in 1828 werden zijn eerste composities uitgegeven. De aanwezigheid van tal van virtuozen in Parijs heeft er hem toe aangezet zich eerder op het onderwijs en de compositie toe te spitsen. Net zoals F.Chopin vreesde hij het publiek. Hij was mensenschuw en deze karaktertrek nam alsmaar toe bij deze vrijgezel. De geboorte van een onwettige zoon (Eraïm Miriam, Delaborde geheten) en zijn mislukte poging om Zimmermann op tevolgen aan het Conservatorium tekenden hem zwaar.

  Naast zijn belangrijke opdracht als pedagoog (hij nam namelijk een aantal leerlingen van Chopin over) bleef Alkan tot in 1873 ook als componist werkzaam. In omvang kan zijn oeuvre vergeleken worden met dat van Chopin: 76 opusnummers, een twintigtal afzonderlijke werken, transcripties, een trio, een sonate voor cello en piano, een 'Grand Duo' voor viool en piano en een aantal vocale werken, waaronder een merkwaardige 'Treurmars voor de dood van een papegaai'. Alkan was overigens sterk geboeid door de piano met pedaal, waarvoor hij belangrijke en originele werken schrijft zoals 'Bombardon Carillon'.

  Alkan was inderdaad een zonderling, en dit zowel in zijn oeuvre als in zijn levenswandel. Hij nam steeds precies om tien uur afscheid van zijn vrienden en woonde in een flat van twee verdiepingen om niet gestoord te worden door buren, en om ongewenste bezoekers te kunnen ontlopen.

  Niettegenstaande hij steeds meer afgezonderd leefde, trad Alkan opnieuw op tussen 1873 en 1880 in een jaarlijkse cyclus 'Six petits concerts' in de Salle Erard. In werkelijkheid waren het grote concerten waarop J.S.Bach, D.Scarlatti, G.F.Handel en J.P.Rameau evenals L.van Beethoven, F.Mendelssohn, F.Chopin, R.Schumann, ... werden vertolkt. Als intermezzo speelde Alkan eigen werken. Viardot, Delaborde en C.Saint-Saëns verleenden hun medewerking aan die concerten. Vincent D'Indy getuigde: "Het was geen F.Liszt, misschien was het technisch ook minder volmaakt, maar het was intiemer en menselijker". Het is betreurenswaardig dat de Société Nationale Alkan niet heeft erkend als een van de grote Franse musici van de romantische generatie, zoals ze wel hadden gedaan voor César Franck.

  Alkan, die in de vergetelheid was geraakt, is op een eenzame en raadselachtige manier om het leven gekomen. Men heeft beweerd dat hij verpletterd werd onder zijn bibliotheek terwijl hij de Talmud aan het zoeken was. In feite had hij al jarenlang een zwakke gezondheid en zou men hem gevonden hebben "in de keuken, het gezicht tegen de grond, met een zware paraplubak boven op hem". Regelmatig onderhevig aan duizeligheid zal hij gepoogd hebben zich aan dit zware meubel vast te klampen. Hij stierf op 30 maart 1888 en werd op Pasen, 1 april, begraven in aanwezigheid van een viertal vrienden.

  » Nieuws bij GOOGLE (engelstalig)
  » Afbeeldingen bij GOOGLE